Ingyenes teszt?

Az első megbízhatónak mondható IQ-tesztet két pszichológus - Alfred Binet és Theodore Simon állította össze. Azt vizsgálták, hogyan tudnak a gyerekek az iskolában megjegyezni bizonyos adatokat, milyenek a gyakorlati ismereteik, milyen szókinccsel rendelkeznek, hogyan oldanak meg bizonyos problémákat.

Az volt a céljuk, hogy kiderítsék, vajon a rosszul tanuló gyerekek közül kik születtek úgy, hogy eleve nem képesek jobb eredményt elérni, és kik azok, akik egyszerűen csak lusták, vagy az ismereteik hiányosak.

A vizsgálati eredmények alapján meghatározásra került az ún. mentális kor. Ezt hasonlították össze a naptári korral. Azt, aki mentálisan idősebbnek bizonyult a naptári koránál, intelligensebbnek nevezték (ezek a „koraérett“ gyerekek).

Ezt követően került sor a felnőttek tesztelésére való kérdések összeállítására.

Nem minden IQ-t vizsgáló teszt egyforma. Sok függ attól, mit is mér valójában. Ennek alapján különböző lesz a kérdések és feladatok összetétele is.

A standard IQ-teszt, amellyel a gyakorlatban találkozni szoktunk, több olyan tipikus, az alapvető mentális képességek vizsgálatának megfelelő feladatból áll, amelyek megkülönböztetését és meghatározását Louise Thurston kezdte el.

Ilyenek a verbális értéskészség, szóbeli folyamatosság, induktív következtetés, térlátás, számok, memória, érzékelési sebesség.

Az IQ mértéke az emberi élet során nem nagyon változik, ám az emberi gondolkodás fejlődésére való tekintettel a teszteket mindig az adott kor igényeihez szükséges igazítani. A kapott értékek közötti kisebb eltéréseket olyan tényezők okozhatják, amelyek a teszt kitöltése során befolyásolnak minket.

Sajnos jó minőségű és egyben ingyenes teszt nem nagyon található az interneten.

IQ-teszt indítása

Назад, на преглед чланка.